یکی از شیره های خوراکی مهم در فرهنگ ما ایرانیان شیره خرما درجه یک است که قیمت فروش عمده آن در کارخانه بستگی مستقیم به قیمت خرما دارد، بسیاری از پنکیک هایی که ما درست می کنیم با شیره خرما طعم دار می شود، در گذشته شیره خرما در خانه ها و توسط بانوان درست می شد اما با گذشت زمان این محصول به صورت کارخانه ای در شرایط بهداشتی تولید می شود.
مقایسه شیره خرما خانگی با کارخانه ای نشان می دهد که محصولات کارخانه طعم و رنگ بهتری نسبت به شیره های خانگی دارند که در اینجا به علل برتری محصولات تولید شده در کارخانه اشاره خواهیم کرد.
ابتدا بهتر است مراحلی را که خرما در کارخانه طی می کند تا به شیره تبدیل شود را اجمالا توضیح دهیم:
خرماهای برداشت شده بعد از وارد شدن به کارخانه توزین می شوند این خرماها می توانند به صورت سبدی و یا بصورت فله ای وارد کارخانه شوند، بعد از توزین اگر خرماها به صورت فله ای باشند به روش فشار آب یا هیدروفیدینگ شستشو می شوند اما اگر به صورت سبدی دریافت شده باشند به روش سنتی و دستی وارد حوضچه های آب می شوند.
خرماها در حوضچه های آب مسیری را طی می کنند تا به مرحله بعد برسند، در طی مسیر به وسیله دوش های آب چندین مرتبه شسته می شوند تا ناخالصی ها از آنه جدا شود.
بعد از شستشوی اولیه، خرماها به وسیله نیروی انسانی سورت می شوند تا خرماهای له شده و خراب که برخی از آن ها به علت رسیدگی زیاد، ترش شده اند جدا شوند بعد از مرحله سورتینگ شستشوی نهایی به وسیله نازل های آب صورت می گیرد.
در این مرحله نوبت به له کردن و آنزیم بری خرماها به وسیله دستگاه می رسد سپس خرماها وارد دستگاه مخصوص می شوند و با حرارت دادن، آنزیم های موجود در آن ها از بین می رود.
این حرارت دهی مزیت های بسیاری دارد از جمله اینکه با از بین بردن آنزیم های مضر باعث می شود بافت محصول نهایی بهتر شود از طرف دیگر چون خرماها نرم می شوند در نتیجه له کردن آن ها نیز راحت تر می گردد.
بعد از آنزیم بری نوبت به مرحله شیره گیری می رسد در این مرحله دانه ها، پوست و شهد خرما جداسازی می شود، از دستگاه های مختلف در این مرحله استفاده می شود، محصولی که از این مرحله به دست می آید شهد خرما خالص است.
این محصول وارد مخزن هایی می شوند در این مرحله تغلیظ شهد خرما صورت می گیرد که به منظور تغلیظ در کارخانه ها معمولاً از دیگ های تحت خلا استفاده می شود، به علت ایجاد خلا در این دیگ ها دمایی که شهد رقیق خرما در آن به جوش می آید بسیار کم است، این امر باعث می شود حرارت بالا به شیره خرما داده نشود در نتیجه رنگ محصول نهایی به علت حرارت دهی کمتر بسیار بهتر خواهد بود.
علت تفاوت رنگ شیره خرما خانگی و کارخانه ای بیشتر به این امر بر می گردد چون در خانه امکان ایجاد خلا برای جوشیدن آب خرما یا همان شهد رقیق آن نیست و محصول در دمای بالاتری به جوش می آید در نتیجه حرارت بالا و در مدت زمان بیشتر به آن داده می شود بنابراین محصول نهایی رنگ تیره تری خواهد داشت.
قیمت شیره خرما عمده
محصولات صنعتی که در کارخانه ها تولید می شوند کیفیت و قیمت متفاوتی دارند، شیره خرما نیز می تواند به صورت عمده و در حجم انبوه در کارخانه ها تولید شود تا علاوه بر تامین نیاز بازار داخلی بتوان نیاز بازار خارجی را نیز پاسخگو بود.
بعد از تغلیظ آب خرما و تولید شیره، نوبت به بسته بندی می رسد، شیره های کارخانه ای می توانند به صورت اسپتیک بسته بندی شود، بسته بندی اسپتیک شامل دو مرحله استرلایزر و فیلر می باشد.
در مرحله استرلایزر خرما وارد قسمت هایی به نام هیتینگ، هلدینگ و کولینگ می شود، خرما را تا دمای خاصی حرارت می دهند تا استرلیزه شود سپس محصول را به مدت چند دقیقه در این دما نگهداری می کنند و سپس آن را سرد می کنند تا به دمای حدود ۳۴ درجه سانتیگراد برسد در این مرحله شیره را در ظروف پلاستیکی که قبلا استریلیزه شده اند بسته بندی می کنند.
اگر بخواهند از قوطی برای بسته بندی استفاده نمایند مراحل فرق خواهد کرد، در بسته بندی شیره خرما در قوطی ها آن ها را پاستوریزه می کنند، شیره خرما پاستوریزه شده به صورت داغ به فیلرها انتقال پیدا می کند، قوطی هایی که از قبل استریل شده اند نیز وارد خط می شوند و شیره با حجم معین به قوطی ها انتقال پیدا می کند.
قوطی ها باید درب بندی شوند که به وسیله قرقره های مخصوص انجام می گیرد، داغ بودن شیره خرما خود به خود باعث ایجاد یک خلا در بالای قوطی خواهد شد زیرا محصول داغ باعث خارج شدن اکسیژن و بخارات از قوطی می شود بعد از درب بندی و کندانس شدن بخار آب یک خلاء نسبی بالای قوطی به وجود می آید.
در این مرحله نوبت به چاپ مشخصات محصول بر روی قوطی می رسد که در آن کارخانه الزام به درج تاریخ تولید، تاریخ انقضا و اطلاعات می باشد که کنترل کیفی را راحت تر می کند.
در مرحله بعد شیره خرما دوباره پاستوریزه می شود و وارد تونلی می گردد که به مدت ۵۵ دقیقه در آن حرارت می بیند، ۱۵ دقیقه از این حرارت دهی در دمای حدود ۹۰ درجه است و بعد از آن مرحله کولینگ می باشد، در این مرحله تولید محصول به پایان رسیده و شیره تولیدی به قرنطینه وارد می شود.
شیره خرما درجه یک
همانطور که قبلا گفتیم کیفیت شیره خرما تولید شده در کارخانه نسبت به نوع خانگی آن بالاتر است اما باید توجه داشته باشیم که در هنگام تهیه شیره خرما درجه یک کارخانه ای حتماً از شرکت های معتبر اقدام به خرید نمایید به علت اینکه امکان بعضی از تقلب ها در محصولات کارخانه ای وجود دارد.
در واقع در بعضی از کارخانه ها برای ایجاد غلظت بالاتر در شیره خرما و یا رنگ بهتر از افزودنی های غیر مجاز استفاده می کنند.
اگر به دنبال تهیه شیره خرما با رنگ و طعم بسیار عالی هستید می توانید به سایت ما سر بزنید، تهیه شیره خرما از مجموعه معتبر برای سلامت بسیار اهمیت دارد.
مجموعه ما خود نیز از تولیدکنندگان و تامین کنندگان برتر در این حوزه می باشد و با تضمین سلامت محصولات خود، سعی در جلب رضایت مشتریان عزیز دارد، برای ثبت سفارشات خود ابتدا فرم موجود در سایت را کامل کنید تا با پشتیبانان ما در تماس باشید.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.